14 nov 2019

World AIDS Day 2019 – Yes!

Med årets kampanj säger vi ”YES!” till livet med hiv och uppmuntrar till att utmana fördomar om livet med hiv. YES till kärlek med hiv. YES till sex med hiv. YES till familj med hiv!

Historien om att leva med hiv är fylld av fördomar, diskriminering och stigma. Vi har fått höra ”nej, du borde inte, du får inte”. Med den här färgsprakande och rörliga kampanjen vill vi ge en positiv bild av livet med hiv och utmana fördomar om att personer som lever med hiv inte bör ha sex, eller skaffa barn och familj. Ett gott liv är till för alla – fördomar om hiv och personer som lever med hiv leder till stigmatisering och påverkar upplevd livskvalitet. Det vill vi genom den här kampanjen ändra på!

Det här är en kampanj med anledning av Världsaidsdagen – World AIDS Day – 1 december. Världsaidsdagen är den internationella minnesdagen för hiv och aids i världen. I år är det 31 år sedan dagen instiftades av Världshälsoorganisationen WHO. Ändå behövs den fortfarande lika mycket.

Låt oss ändra det vanligaste ordet. Låt oss gå från nej – till ja! Till YES!

Hiv är inget hinder för kärlek

Hiv är inget hinder för att ha sex

Hiv är inget hinder för att skaffa familj

 

Allt du behöver veta om hiv i dag

  • Att leva med hiv i dag innebär att leva med en kronisk infektion och därmed livslång medicinering.

  • Hiv går inte att bota, men dagens mediciner gör att en kan leva ett långt och gott liv med hiv.

  • En fungerande vård och medicinering gör att en aldrig insjuknar i aidsrelaterade sjukdomar.

  • Dagens effektiva mediciner gör att nivåerna av virus i kroppen minskar till praktiskt taget noll, även kallad omätbar virusnivå.

  • Vid omätbar virusnivå kan hiv inte längre skada immunförsvaret och kan inte heller överföras till andra vid varken oskyddat sex eller graviditet.

  • Alla som lever med hiv i Sverige har rätt till gratis behandling.

 

Kampanjen är ett bilateralt projekt finansierat av
M.A.C AIDS-Fund och Svenska Folkhälsomyndigheten