30 nov 2016

Med hiv sökes

facebook_1200x628

Tack för din uppmärksamhet. Detta är en kampanj med anledning av World AIDS Day som ska göra upp med fördomarna om hiv en gång för alla. Hiv har ju faktiskt aldrig överförts genom saliv, tårar och kyssar och med dagens effektiva mediciner och en välfungerande behandling överförs inte hiv vid sexuella kontakter eller vid graviditet. För många som lever med hiv idag är andras fördomar det största problemet. Med rätt kunskap behöver vi inte vara rädda av fel anledning. Lycka till med jobbsökandet! 

Så lyder årets World AIDS Day kampanj som rullar på bland annat sociala medier under vecka 48. Kampanjens budskap är enkelt – hiv ska inte vara ett hinder för någon i arbetslivet.

– Det är viktigt att lyfta hur det är att leva med hiv idag, att det innebär att leva ett vanligt liv, men med en ovanlig sjukdom samt att hiv inte ska vara ett hinder för någon i livet. Det innebär att kunna arbeta med det man vill och kunna vara sig själv på arbetet, säger Farhad Mazi Esfahani på Hiv-Sverige som ansvarat för kampanjen.

I Sverige finns fortfarande fördomar om hiv. Diskriminering av personer som lever med hiv i arbetslivet förekommer, något som är olagligt. 40% av befolkningen anser att personer som lever med hiv inte ska arbeta med vad de vill och endast 10% av de som lever med hiv vågar vara öppna med sin hivstatus på arbetsplatsen.

– Mycket av det grundar sig i okunskap och rädslor, men hiv är inget att vara rädd för, fördomar är betydligt mer smittsamma än vad hiv är, säger Farhad Mazi Esfahani.

Idag betecknas hiv som en kronisk sjukdom med livslång behandling. Hiv överförs inte när man har en välfungerande behandling med omätbara virusnivåer, vilket ca 95% av alla som lever med hiv i Sverige har idag.

Läs mer och följ kampanjen här

Kontaktperson Hiv-Sverige:
Farhad Mazi Esfahani, verksamhetsutvecklare.
Tel dir: 08-1200 51 00
E-post: farhad.mazi@hiv-sverige.se