30 nov 2018

– Jag vet hellre än att inte veta, säger Ronja Fällström och ger hiv fingret.

– För mig är ett hivtest som att göra cellprovtagning eller att gå till tandläkaren, något en bara gör för att ha koll, säger Ronja Fällström, som berättar om när hon senast gjorde ett hivtest.

Under den europeiska hivtestningsveckan, som pågår mellan den 23 till 30 november, jobbar flera europeiska länder med att uppmärksamma hiv och motivera till att personer ska testa sig för hiv. Hiv-Sverige passade på att träffa Ronja Fällström, 26 år, från Stockholm, som testar sig på rutin.

-Oj, jag kan inte ens räkna hur många gånger jag har testat mig. Jag gör det regelbundet, sedan jag gick på gymnasiet, berättar hon.

I världen, beräknas ungefär 1 av 4 inte veta om att de lever med hiv. Ett hivtest är det enda sättet att veta om en har hiv, och ju tidigare du testar dig desto bättre möjlighet till bra behandling har du.

“Till tandläkaren går ju folk ändå, fast en inte tror att en har hål”

I Sverige är det gratis att testa sig för hiv, men många testar sig sent och påbörjar då behandlingen sent.

– Det jag har tänkt på är att det borde vara en rutinsak, som folk borde göra oavsett om en är orolig eller inte. Till tandläkaren går ju folk ändå, fast en inte tror att en har hål. På samma sätt borde folk ta hivtest, i och med att det är gratis och lättillgängligt och vi har det privilegiet här.

Hur gick det till när du testade dig?

– Jag bokade en tid via Mina vårdkontakter. Testet gick snabbt och smidigt, de var trevliga och vi pratade lite om varför jag var där. Jag tog ett blodprov i armen och innan jag gick fick jag ett nummer att ringa för att få resultatet, annars skulle de ringa mig efter en vecka, om det var positivt. Men jag ville få svar snabbt och ringde efter två dagar, resultatet var negativt.

“Brukar ta alla flugor i en smäll”

– För mig är det inte alls jobbigt att ta ett test, jag är inte heller orolig över att jag skulle få hiv, men jag vet hellre än att inte veta. Om en har haft oskyddat sex eller har partner, oavsett är det bra att folk testar sig, en vet ju aldrig. Jag gör det när jag ändå fixar preventivmedel, brukar ta alla flugor i en smäll.

Vad skulle du ge för råd till personer som är oroliga för att testa sig eller som inte testat sig än?

– Det enda jag kan säga är att det är bättre att veta än att gå runt och vara orolig. Så fort du har gjort testet så kommer oron och nervositeten att släppa, oavsett vad utgången blir. Bara för att en inte testar sig så tar det ju inte bort hiv, eller klamydia eller någon annan könssjukdom.

– Att prata om hiv eller testa sig är inte och ska inte vara något konstigt. Därför ger jag hiv fingret, hälsar Ronja.


Läs mer om hivtest och hur du kan ge hiv fingret här.