23 nov 2020

Hiv-Sverige tilldelar 2020 års Heders Red Ribbon till filmregissören Staffan Hildebrand

Staffan har med mod, insikt och nyfikenhet dokumenterat en av vår nutids största pandemier. Det unika med film som konst är att Staffan har gjort det möjligt att omsätta statistik och siffror till mänskliga levnadsöden. Han har gett sjukdomen ett ansikte och möten med människor som berör.

Staffan Hildebrand gjorde sig känd på 1970-talet som nyhetsreporter för Aktuellt i slutskedet av Vietnamkriget. Mest känd för svenska folket är Staffan genom kultfilmen G, som står för gemenskap.

Med Aidsepidemin i början av 1980-talet var Staffan en pionjär i att dokumentera och filma från hiv situationen i olika delar av världen. Vid världskonferensen 1988 inleddes konferensen med en film av Staffan som speglade Hiv/Aids individuella ansikten från olika delar av världen.

Sedan dess har han gjort många öppningsfilmer vid internationella världskonferenser. Det unika med film som konst är att Staffan har gjort det möjligt att omsätta statistik och siffror till mänskliga levnadsöden. Han har gett sjukdomen ett ansikte och möten med människor som berör.

All denna historia är ovärderlig och finns nu samlad i ett arkiv på Karolinska Institutets bibliotek i Solna under; Face of Aids för framtida forskning. Filmarkivet innehåller mer än 700 timmars dokumentärer som gör att man kan följa historien om Hiv/Aids fram till idag.